Såg den nya filmen Suffragette för ett tag sen. Den var helt ok. Alltså det var ingen livförändrande film utan mer en berättelse om rörelsen och kvinnorna i den. Handlar främst om en ung kvinna och hennes politiska uppvaknande. Hennes tillvaro är ganska dyster, hennes liv styrs av män, hon jobbar hårt på ett tvätteri och har inte mycket till liv helt enkelt. En annan kvinna på tvätteriet är suffragett och hon och resten av rörelsen får henne att inse att det kan vara mer till livet.

suffragette-01

Suffragetterna var en feministisk rörelse i början av 1900 talet som stred främst för kvinnlig rösträtt. De var en ganska våldsam rörelse, men det behövdes. För som de säger i filmen, i 50 år har vi kämpat snällt för detta men det har inte hänt något, så nu tar vi till med våld. Ungefär så 🙂  Och ja, då vet vi väl alla vad som hände? Suffragetterna blev givetvis hatade men vad spelar de för roll när de fick frihet att rösta och rätt till sina barn mm?

bigOriginalsuffragetteTIFF copy

Se den! Alltid skönt med lite feministisk pepp 🙂

Det är ofta(alltid) så, fortfarande idag, att våldsamma eller arga feminister eller feministiska aktioner fördöms. Vi ska inte vara arga på männen, vi ska vara snälla och hylla dem när de kommer med sin lilla feministiska analys som blir nyheter och hyllas i sociala medier (finns hur många exempel som helst på det här de senaste åren). Då ska vi också hylla istället för att, hallå, vi har sagt det där hur länge som helst men inte en jävel har velat lyssna! (Man kan ju bli förbannad för mindre.) Då är vi otacksamma. Eller när kända feminister ”hänger ut” de hatiska kommentarer de får. Då är det dem som är mobbarna. Alltid ska man straffas som kvinna. Kan fortsätta i all evighet för övrigt men jag tror ni fattar.

Vi ska alltid vara snälla, alltid stryka medhårs, alltid vara tysta osv men vad har det gett oss? Inte så jävla mycket faktiskt. För när jag satt och tittade på Suffragette så insåg jag att det mest tragiska med filmen var att även fast den utspelar sig för hundra år sedan så kunde jag känna igen mig i så mycket. Världen har med andra ord inte förändrat sig speciellt mycket. Vi har kommit långt men har väldigt långt kvar. Önskar att alla kunde se det istället för att bli så jävla kränkta (och med alla menar jag män) och ropa, nej inte alla män, eller annan bullshit så snart man snackar feminism, eller problem i samhället osv. Om ni bara kunde sluta med det och inse er roll i det hela och liksom, lägga ner den rollen, så skulle vi kunna förändra samhället radikalt redan idag. Men det kommer ju största sannolikhet inte hända för mäns egon är det sköraste som finns och jag tror de flesta män hellre skulle dö än att erkänna sina fel och brister.

Så det kanske är dags för lite hårdare tag? Bryta mot de lagar och regler som män har bestämt, lagar och regler som allt annat än gynnar kvinnor och våra liv? Kanske dags för lite jävla revolution.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s